Home Latest JAMB News JAMB Biology Questions And Answers For 2020 (CBT)

JAMB Biology Questions And Answers For 2020 (CBT)

4

JAMB Biology Questions and their answers for JAMB 2020/2021 has been picked out from JAMB biology past Questions.

Please take in to notice that these are not expos, rather they are the most repeated JAMB Biology Questions that we have discovered to usually come out for JAMB biology examination every year.

JAMB biology Questions and Answers

In case you might want to ask how this will be helpful to you, I so much believe at least 70% of these questions will come out this JAMB 2020 examinations throughout.

You may want to see other JAMB Repeated Questions and their Answers here also.

JAMB Biology Practice Questions & Answers 2020/2021

1. In the angiosperm, the sieve tube members are living non-nucleated, but they are usually accompanied by

  • A. Cork cambium
  • B. Phloem rays
  • C. Vascular cambium
  • D. Companion cells

ANSWER: D (companion cells)

2. Abscisic acid is a chemical that prepares plants for

  • A. ripening fruits
  • B. emergence of seedling
  • C. for leaf fall
  • D. reproduction

ANSWER: C (leaf fall)

3. In any population, any specific allele will mutate at one time or another, usually to a non-functional or harmful form. The proportion of gametes carrying new mutant alleles of a given locus is called

  • A. the mutation rate
  • B. the selection coefficient
  • C. the relative fitness
  • D. the lethal genotype

ANSWER: D (lethal genotype)

4. In Mosses, the saprophyte generation is highly prominent producing spores in a cone like

  • A. gametophyte
  • B. strobilus
  • C. antheridium
  • D. archegonium

ANSWER: B (strobilus)

5. When osmotic acid is boiled with a solution of food substances, it gave a colour black precipitate showing the presence of

  • A. Fats and oil
  • B. proteins
  • C. amino acids
  • D. starch

ANSWER: A (fat and oil)

6. plants adapted to life in salty march are known as

  • A. hydrophytes
  • B. xerophytes
  • C. halophytes
  • D. epiphytes

ANSWER: C (halophytes)

7. A circulatory system that does not allow mixing of oxygenated blood in the mammalian heart is referred to as

  • A. open
  • B. haemocoelic
  • C. single
  • D. closed

ANSWER: D (closed)

8 In a pyramid of numbers, it is common to have with the smallest of individual

  • A. secondary consumers
  • B. tertiary consumers
  • C. primary consumers
  • D. primary producers

ANSWER: B (tertiary consumers)

9. One of these animal groups contain acoelomate member

  • A. Mollusca
  • B. Coelenterata
  • C. Arthropoda
  • D. reptilian

ANSWER: B (Coelenterata)

10. A flower that has both stamen and pistil is said to be

  • A. perfect
  • B. imperfect
  • C. pistillate
  • D. staminate.

ANSWER: A (perfect flower)

11. Sting cells are normally found in

  • A. flatworm
  • B. Hydra
  • C. Snails
  • D. Paramecium

ANSWER: B (hydra)

12. The annulus of fern sporangium helps in

  • A. spore dispersal
  • B. conduction of mineral salt
  • C. trapping of light energy
  • D. water retention

ANSWER: A (spore dispersal)

13. The respiratory organ in the land snail is

  • A. Radula
  • B. mantle
  • C. tentacle
  • D. foot

ANSWER: B (mantle)

14. The gill rakers of fishes take part in

  • A. feeding
  • B. respiration
  • C. swimming
  • D. diffusion

ANSWER: A (feeding)

15. The element common to protein, carbohydrate, and lipid is

  • A. hydrogen
  • B. sulphur
  • C. Nitrogen
  • D. phosphorous

ANSWER: A (hydrogen)

16. Which of the following is a plant excretory product?

  • A. Oil
  • B. cytokinin
  • C. resin
  • D. amino acid

ANSWER: C (resin)

17. Epigeal germination can be found in

  • A. sorghum
  • B. maize
  • C. millet
  • D. groundnut

ANSWER: D (groundnut)

18. Which of the following characters is NOT sex-linked

  • A. River blindness
  • B. Baldness
  • C. Haemophilia
  • D. Colour blindness

ANSWER: A (river blindness)

19. Which of the following diseases can be prevented by inoculation?

  • A. Syphilis
  • B. malaria fever
  • C. tuberculosis
  • D. acquired immune deficiency syndrome

ANSWER: C (tuberculosis)

20. Nitrogen-fixing micro-organism in leguminous plants live symbiotically in the

  • A. root nodules
  • B. tap roots
  • C. branch roots
  • D. root hairs

ANSWER: A (root nodules)

21. Frogs and toads are classified together in the vertebrate class as?

  • A. Aves
  • B. Reptiles
  • C. Amphibians
  • D. mammalian

ANSWER: C (Amphibians)

22. Blood clotting is helped by

  • A. Na+
  • B. K+
  • C. Ca2+
  • D. Mg2+

ANSWER: C (Ca2+ )

23. On storage, the sweetness of corn is lost. This is because

  • A. polysaccharide is reconverted into soluble sugar
  • B. concentration of sugar increases due to storage
  • C. conversion of sugar to polysaccharide
  • D. enzymes responsible for the conversion are destroyed

ANSWER: A (polysaccharide is reconverted into soluble sugar)

24. One of these arthropods is a carrier of viruses and other micro-organisms

  • A. termite
  • B. Ant
  • C. Bee
  • D. flea

ANSWER: D (flea)

25. The enzyme responsible for curdling of milk in infants is called

  • A. pepsin
  • B. renin
  • C. trypsin
  • D. urease

ANSWER: B (renin)

26. In mammals, the function of sebaceous gland is to

  • A. produce sweat
  • B. produce an oily substance
  • C. secrete water
  • D. secrete sodium

ANSWER: B (produce an oily substance)

27. movement and positions of the head in man are detected by the

  • A. Cochlea
  • B. Malleus
  • C. Utriculus
  • D. semicircular canals

ANSWER: D (semi-circular canals)

28. The maize grain is fruit and not a seed because it

  • A. has a large endosperm
  • B. is formed from an ovary
  • C. is a monocotyledon
  • D. has no plumule and radicals

ANSWER: B (is formed from an ovary)

29. The character by which an organism is recognized is termed its

  • A. phenotype
  • B. genotype
  • C. anatomy
  • D morphology

ANSWER: A (phenotype)

30. In mammals, stimulus is transferred from the receptor to the central nervous system through the

  • A. moto neurons
  • B. effector muscle
  • C. dendrites
  • D. sensory neurons

ANSWER: D (sensory neurons)

31. Germinations which result in cotyledons being brought above ground is called?

  • A. hypocotyls
  • B. epicotyls
  • C. epigeal
  • D. hypogeal

ANSWER: C (epigeal)

32. Which of the food chains are the correct sequences?

  • A. weeds, tadpoles, beetle, man
  • B. weeds, tadpoles, fish, beetle, man
  • C. tadpoles, beetles, weeds, man, fish
  • D. man, fish, beetles, weeds

ANSWER: B ( weeds, tadpoles, fish, beetle, man)

33. The primary and secondary hosts respectively of bilharzia are

  • A. fish and man
  • B. man and dog
  • C. snail and man
  • D. man and snail

ANSWER: D (man and snail)

34. The origin of mineral particles in the seed is

  • A. humus
  • B. water
  • C. micro-organism
  • D. organic matter

ANSWER: D (organic matter)

35. The initial volume of water in bag of dry soil was 50ml and the amount that drained through was 35ml, the percentage water content of the fully soak soil is therefore

  • A. 46.7
  • B. 25.0
  • C. 20.0
  • D. 30.0

ANSWER: D ( 30%)

36. From the following list of types of mutation, identify the one that is not hereditary

  • A. genetic mutation
  • B. somatic mutation
  • C. germinal mutation
  • D. gametic mutation

ANSWER: B (somatic mutation)

37. In a cell, digestive enzymes mostly occur in

  • A. ribosomes
  • B. lysosomes
  • C. mitochondria
  • D. plastids

ANSWER: B (lysosomes)

38. which of the following habitats form the highest diversity of living species?

  • A. tropical rain forest
  • B. savannah grassland
  • C. desert
  • D. tropical forests

ANSWER: A (tropical rainforest)

39. Lack of protein in the diet of children manifest easily because

  • A. children do not store up protein efficiently
  • B. it is difficult for children to chew meat
  • C. protein supplies energy to the body
  • D. protein is responsible for growth and repairs

ANSWER: D ( protein is responsible for growth and repairs )

40. Growth response of a plant to light gradient is known as

  • A. nastic movement
  • B. geotropism
  • C. hydrotropism
  • D. phototropism

ANSWER: D (phototropism)

Okay here it ends. I have provided above the likely JAMB biology Questions and Answers for JAMB 2020/2021.

It will be wise of you to go through and study these questions and other related questions to them.

Feel free to let me know if you have questions or request. Trust me we’ll give you reply almost instantly you request through the comment section below.

Get More Updates Free!

If you think this post can be helpful to somebody else, please share it on Twitter, Facebook, G+, Whatsapp or Email it to friends. There are buttons below for this (easy to use too)!

0 0 vote
Article Rating